In Geel werd de start gegeven van een nieuw innovatief zorgproject. Het project werd voorgesteld door Vlaams minister van Welzijn, Jo Vandeurzen.

Vzw Astor, MPI Oosterlo en OPZ Geel

Vanmiddag maakte Vlaams minister van Welzijn, Jo Vandeurzen, op een persconferentie de 5 projecten bekend die in samenwerking met de Vlaamse overheid gerealiseerd kunnen worden in het kader van innovatieve zorg. De vzw Astor zal, als 1 van de 5 geselecteerde innovatieve zorgprojecten, gedurende 1 jaar een traject kunnen afleggen met een innovatief concept rond kleinschalig wonen en zorg om zo tegen het voorjaar van 2014 van start te kunnen gaan met het concrete project.

‘In samenwerking met onder meer het MPI Oosterlo en het OPZ in Geel zal gezocht worden naar nieuwe woon – en zorgvormen voor oudere gehandicapten, ouderen met een psychiatrische problematiek en ouderen met dementie,’ zo kondigt Vlaams parlementslid uit Geel Griet Smaers aan.

Barmhartige Stede

Geel staat al eeuwen bekend als ‘barmhartige stede’ waar zorg en opvang centraal staan. De stad heeft haar sporen reeds verdiend in de psychiatrische zorgverlening en eeuwenoude opvang in de gezinsverpleging, maar wil ook in andere domeinen van zorg (zoals ouderenopvang, dementie, mensen met een beperking, enz.) excelleren en haar naam en faam eer aan doen.



‘Als Vlaams parlementslid en lokaal bestuurder in Geel ben ik vereerd dat minister Jo Vandeurzen een terechte keuze heeft gemaakt om ook een innovatief zorgproject voor Geel te ondersteunen. De vzw Astor ambieert de bouw van een woonzorgcentrum met in totaal 90 woongelegenheden waar oudere gehandicapten, ouderen met een psychiatrische problematiek en ouderen met dementie hun plaats moeten krijgen. Er zal werk gemaakt worden van het woonzorgcentrum van de toekomst, waarin kleinschalig wonen, innovatieve zorg, duurzaamheid en rendabiliteitsverhoging centraal staan,’ zo zegt Griet Smaers. ‘Verder zullen ook enkele serviceflats deel uitmaken van het totale project. Met dit project kunnen we als stad niet enkel inzetten op innovatie en bijkomende opvangcapaciteit in de zorg, maar ook bijkomende tewerkstelling creëren in de regio.’



Geïntegreerd project

Griet Smaers hoopt dat deze beslissing de start mag zijn van een geïntegreerd project in Geel – Oosterlo waarin diverse partners in de zorg samen zullen kunnen werken rond kennisopbouw, innovatieve zorg, kleinschalig wonen geïntegreerd in het dorpsleven met een echte vermaatschappelijking van de zorg, zoals Geel daar al een lange traditie in kent.








































Hartelijke groeten,



Griet Smaers

Vlaams parlementslid

T 0497/61.08.92

E griet.smaers@vlaamsparlement.be

W www.grietsmaers.be